Kínok közt, kórházban hunyt el a szépséges magyar színésznő. Még csak harmincnégy éves volt

Egyike volt a magyar film korai korszaka legnagyobb sztárjainak. A legtöbben már nem emlékeznek rá, tragikusan fiatalon, mindössze 34 évesen halt meg Putty Lia, aki még ezalatt a rövid idő alatt is képes volt maradandót alkotni.

Az Újságmúzeum megemlékező cikkét szemlézzük.

A némafilmek későbbi sztár színésznője 1897-ben született Vécsén, a Felvidéken. Főnemesek negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot, és nagyon szigorúan nevelték őt, már korán apácazárdaba került, és arra várt, hogy férjhez mehessen, és megszabaduljon.

Hirdetés!

Nem is csoda, hogy már nagyon korán, 16 évesen férjhez ment egy főszolgabíróhoz, akivel két közös gyermekük is született. Válása után Budapesten elvégezte Rákosi Szidi színisikoláját, és 20 évesen a Royal Orfeum színpadán lépett először táncosnőként a színpadra.

A következő évben már főszerepet játszott a Császár Katonái című némafilmben, azonban ez maradt az egyetlen, hazájában készített filmje.

Hirdetés!

Az első világháborút követően Nagyváradra ment, majd Bukarestbe, ahol több filmben is játszott, de belekeveredett gy csúnya ügybe, és az országból menekülnie kellett.

Berlinben hat éven át élt, és összesen tizennégy sikeres filmben szerepelt. 1926-ban kiment Hollywoodba, ahol szintén több világhírű filmben játszott. Sajnos nem adatott meg neki a hosszú, dicsőséges pályafutás, a hangosfilm megjelenése alaposan megtépázta a lehetőségeit.

Megcsömörlött és mindössze 31 évesen úgy döntött, inkább felhagy a filmezéssel. Azt tervezte, hogy hozzá megy szerelméhez, a jó nevű bankárhoz, Walter Blumenthalhoz, ám a férfi családja nemet mondott a házasság ötletére. Putty összeomlott, depresszióssá vált, visszavonultan élt a két gyermekével, akik még az első házasságában születettek.

Azt beszélik, később rövid ideig még éhségsztrájkot is folytatott, hogy felhívja magára a figyelmet,

ám Hollywood már új üdvöskéket imádott, Puttyval senki sem foglalkozott. 1931-ben aztán egy éjjel kiment enni a ház konyhájába, egy csirkecsont azonban megakadt a torkán. Kioperálták, ám a seb elfertőződött és a kórházban tüdőgyulladást is kapott. Már nem lehetett megmenteni.

Nyugodjon békében!

Hirdetés!