Nem ok nélkül könnyezik a szemünk időről időre. A háttérben súlyos okok is meghúzódhatnak

A könnynek sokkal nagyobb szerepe van, mint azt gondolnánk: kimossa a méreganyagokat és az idegen testeket a szemünkből, valamint abban is segít, hogy az ne száradjon ki.

Ráadásul a sírás segítségünkre van abban is, hogy érzelmileg is elmossuk a zavaró hatásokat, és felszabaduljunk.

Most azonban olyan okokról lesz szó, amelyek kellemetlen szemkönnyezést okozhatnak időről időre.

Hirdetés!

Ezek közül talán legismertebb kötőhártya gyulladás, amelyet vírusfertőzés okoz. Könnyű felismerni, mert a könnyezéshez szemvörösség, és viszketés is társul.

Sajnos erősen fertőző, így érdemes távol maradni az emberekkel való érintkezéstől, amennyiben kötőhártya gyulladással küzdünk. Mossunk sokszor kezet, és gyakran cseréljük az ágyneműt, a törölközőket.

Hirdetés!

Ártalmatlanabb, azonban elhúzódó probléma lehet az allergia, vagy megfázás,  ami szintén folyamatos könnyezést okozhat. Megfázás esetében könnyebb a helyzetünk, mert ha meggyógyulunk, a könnyezésnek is búcsút inthetünk.

Viszont az allergia súlyosabb esetben akár hosszútávon is fennállhat. Ilyenkor érdemes minél kevesebb allergénnel érintkezni, és antihisztamint szedni, amennyiben az orvos előírja.

A könnycsatorna elzáródása szintén könnyezéshez vezethet, amely bekövetkezhet gyulladás, fertőzés, vagy sérülés miatt. A korral szűkül a könnycsatorna, és sajnos egyre könnyebben záródik el. Újszülötteknél szintén gyakori a könnycsatorna elzáródása. Az orvos egyes esetekben gyógyszert írhat fel felnőttek számára, kisbabáknál pedig speciális masszázzsal segítenek a problémán.

Hirdetés!

A szemszárazság szintén okozhat könnyezést, amelyet a száraz levegő, allergia, vagy egyes gyógyszerek idézhetnek elő.

A könnyezés ilyenkor a szem kompenzációs mechanizmusa. Menopauza idején a nőknél sokkal gyakrabban fordul elő.

Az olaj mirigyek elzáródása szintén okozhat fokozott könnyezést, mivel a szemhéj alatt található olaj mirigyek termelik azt az összetevőt, amely a könny olajos komponensét alkotja.

Ez akadályozza meg, hogy túl korán elpárologjon a folyadék. Ha ezek nem működnek rendesen, sokkal több könny termelődik, hogy ne száradjon ki a szemünk.

A szemhéj gyengéd masszírozása vagy felmelegített törölköző arcunkra borítása segíthet abban, hogy az olaj mirigyeket újra megnyissuk.

Hirdetés!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés!