Nem bírta nélküle! Egy évvel imádott férje után halt a csodálatos magyar színésznő

Csodálatos tehetséggel bírt, ám túlzottan is kimondta, amit gondolt. Mindez hosszú évekig tartó mellőzéshez vezetett.

Hirdetés

A kiváló színésznő megkeseredve, elfeledetten hunyt el. Pedig Horváth Teri alakításai sokak számára még ma is nagyon emlékezetesek.

1929-ben, földműves családban látta meg a napvilágot, és igen korán feltűnt, hogy tehetsége van a színészethez. Már a tanítója, Jászai András (Jászai Mari rokona) szerepeltette őt a színpadon.

Hirdetés

Később egyik legismertebb alakítása a Ludas Matyiban volt, amelyben a tragikus sorsú Soós Imrével szerelmespárt alkottak. A rajongói feltételezések ellenére a színésznő állította, hogy az életben soha nem volt több köztük barátságnál. Amikor Soós meghalt, az rendkívül megviselte a színésznőt.

Bár úgy látszott, hogy Horváth Terit tehetsége csodálatos és ragyogó pályafutásra predesztinálja, a rendezők, később pedig a párt is ferde szemmel nézett rá szókimondó stílusa miatt. Egyre inkább mellőzték őt, 1981-től gyakorlatilag nem kapott szerepeket, és legnagyobb igyekezete ellenére sem sikerült visszatérnie. Pedig egyszer még a kulturális miniszterhez is elment, de mindhiába.

Férjével, a szintén mellőzött festőművésszel, Konfár Gyulával egy műteremlakásban éltek. Férje mindet megtett, hogy jó kedvre derítse őt, számtalan kedves portré született így róla.

Hirdetés

Idős korukra egyedül maradtak, nem született gyermekük.

Imádott férje leginkább külföldre tudott képeket eladni, és 2008-ban bekövetkezett halálát követően is inkább külföldön keresettek a művei.

Hirdetés

FÉNYKÉP: FORTEPAN

2009-ben, hetvenkilenc éves korában hunyt el, és eleinte szinte egyetlen újság sem írt róla. Egy, a Népszabadságban megjelent nekrológ után ébredt rá mindenki a nagy veszteségre. Végakaratában úgy rendelkezett, hogy a hamvait a szülei mellé temessék. Teljesítették az akaratát.

Az oktatási minisztérium felajánlotta, hogy állja a temetés költségeit, a rendszer saját halottjaként tekintett rá.

Hirdetés

Nyugodj békében, Horváth Teri!

Hirdetés