Rajtad is vannak ehhez hasonló piros pöttyök? Ha igen, akkor erről mihamarabb tudnod kell!

Az emberek jelentős hányadának a bőrén vannak ilyen piros pöttyök, mint amilyeneket a képen láthatunk. Előre megnyugtatunk: pánikra semmi ok, alapvetően természetes jelenség, és nem okoz problémát. Amit viszont tudni érdemes erről az elváltozásról:

Elsősorban a mellkasom és a karokon láthatók, és az emberek többségénél 40 felett kezdenek megjelenni. Viszont nem ritka fiatalok körében sem. Ezek a kis kapilláris tagolások az úgynevezett kapilláris angiómák.  Ne keverjük össze őket az anyajeggyel, teljesen más jellegű elváltozást jelentenek.

Ramón Grimalt, a Barcelonai Egyetem bőrgyógyász professzora szerint a kapilláris angiómák számát nem befolyásolja, hogy mennyi nap éri a bőrünket, viszont elsősorban a genetika befolyásolja a megjelenésüket. Amennyiben szüleinknek sok ilyen pöttyük van, akkor valószínűleg nálunk is jó pár kialakul, főleg idős korunkban.

Hirdetés!

Veszélyesek ezek a pöttyök? Alapvetően nem veszélyesek, a szakemberek mégis azt javasolják, hogy ha szélük, vagy a méretük változna, forduljunk vele orvoshoz.

Itt jegyezzük meg, hogy egyrészt érdemes évi rendszerességgel szakemberrel átnézetnünk a bőrünket (ún. anyajegy szűrés). Másrészt a saját magunk által felállított “diagnózis” sosem pótolja a valódi, orvos által felállított diagnózist!

Hirdetés!

Neked mi a véleményed?

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak!  Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés!