Te hányadik gyerek vagy a családban? Fontos dolgot árul el a sorsodról

Sokan nem tudják, de annak is meghatározó szerepe van a személyiségünk kialakulásában, hogy hányadik gyermekként látjuk meg a napvilágot.

Íme, röviden összefoglaljuk a születési sorrendből eredő karakterisztikát:

Elsőszülött – felelősségteljes, vezető

Hirdetés!

Az elsőszülött egészen addig, míg meg nem születik az első kistestvére, osztatlan figyelmet, szeretetet és támogatást élvez.

Az elsőszülöttek a trónfosztás élményét igazi veszteségként élik meg. Felnőttként is általában pesszimistábbak, jobban szoronganak a jövőtől.

Hirdetés!

Ugyanakkor fegyelmezettek, felelősségtudóak, jól boldogulnak a problémák megoldásával és a részletekkel! Remek főnök válhat belőlük, valamint felelősségtudó felnőtt és szülő.

Másodszülött – empatikus

A másodszülött már úgy születik a családba, hogy van egy testvére, és mindenen osztozik. Vagy versenyhelyzetnek éli ezt meg, vagy pedig teljesen ellazul, mert úgy érzi, hogy idősebb testvérével nincs esélye versenyezni, sokszor akár még lázadhat is!

A másodszülött gyermekek általában empatikusak, nyugodtak és sokkal kevésbé szorongóak, mint az elsőszülöttek.

Hirdetés!

Nyitottabbak és rugalmasabbak, amely a mai világban kulcsfontosságú beállítódás és hitrendszer alapja!

A legkisebb

A legkisebb gyermek előtt alapvetően két tipikus út áll: vagy túlvédik és túlbabusgatják, szinte mindent megoldanak helyette, és ő a család szeme fénye! A későbbiekben, amikor éles helyzetekbe kerül, mindez hátrányt fog jelenteni a számára.

A másik lehetőség, hogy a sor végére kerül a családban, neki csak a levetett ruhák és a testvérei által már nem használt játékok maradnak. Ebben az esetben nagyon bátor, leleményes személyiség alakul ki a legkisebb testvérben, mivel minden problémáját magának kell megoldania!

Hirdetés!

Középső – diplomata

A középső testvér helyzete nagyon speciális, mert se a legnagyobbnak járó hatalom, se a legkisebbnek járó túlféltés nem jut ki neki.Ráadásul sokszor középen foglal helyet a konfliktusokban is..

Éppen ezért sokszor ő lesz a családban a béketeremtő, és remek érzéke alakul ki, hogy közvetítsen az emberek között, és harmóniát, nyugalmat teremtsen maga körül!

Egyke – egyeduralkodó

Az egyke életének korai évei ugyanúgy indulnak, mint az elsőszülöttnél, azonban az ő életében a trónfosztás egészen addig nem következik be, míg iskolába nem megy. Az egykék általában a felnőttekkel jobban szót értenek, mint saját kortársaikkal.

Mélyről jövő önbizalommal és önbecsüléssel rendelkeznek, azonban a társas érdeklődés Adler szerint talán kevésbé alakul ki bennük, mint azokban, akik testvérekkel nőttek fel. Bár azért, hogy a figyelmet megkapják, továbbra is igen szeretetteljesen tudnak viselkedni.

Céljaikat hatékonyan elérik, viszont rájuk, az elsőszülöttekkel szemben az optimizmus jellemző.

Neked mi a véleményed? Te hányadik gyerek vagy a családban?

Hirdetés!