Különösen figyelj ezekre a jelekre, mert az életed múlhat rajta!

A képen látható elváltozás, a xanthelasma, amely egy, általában zsíranyagcsere probléma által okozott szemkörnyéki koleszterinlerakódás.

Negyven felett mindkét nem esetében gyakori jelenségről van szó,  és sokáig azt gondolták, hogy csak esztétikai problémát jelent, ám a legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy tulajdonképpen a szervezet vészjelzéseként is funkcionál.

A kutatók ugyanis összefüggést fedeztek fel a xanthelasma és a szívroham kialakulása között.

Hirdetés

A dán Tibjaerg Hansen professzor nevéhez kötődő tanulmány szerint azoknál a személyeknél, akiknél kialakult a xanthelasma palpebrarum, 48 százalékkal, azaz jelentős mértékben emelkedett a szívroham kialakulásának kockázata.

A Herlev Kórházban közel 13 ezer ember egészségét követik nyomon az 1970-es évek óta. A vizsgálatból kiderült, hogy 48 százalékkal nagyobb a szívroham kockázata azoknál az embereknél, akiknél kialakult xanthelasma.

Hirdetés

Ugyanezen alanyoknál harminckilenc százalékkal többször alakult ki szívbetegség. Általában véve tizennégy százalékkal nagyobb volt a halálozás ezen személyek között, mint akiknél nem alakult ki xanthelasma.

Az orvosok az eredményeket azzal magyarázzák, hogy a xanthelasma mivel a koleszterin felhalmozódását jelenti, így ezeknél a betegeknél a test más részeiben is nagy eséllyel megjelenhet zsírfelhalmozódás.

Következtetésként levonták továbbá azt is, hogy a xanthelasma súlyos érelmeszesedést, halálos szívbetegségeket, magas koleszterinszintet, élhízást, magas vérnyomást is jelezhet.

Éppen ezért érdemes mindig orvoshoz fordulni, ha hasonló jeleket látunk magunkon!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés