6 dolog, amit soha ne tisztíts ecettel, bármit írjanak is az interneten

Napjainkban óriási divathulláma van a Do it yourself videóknak vagyis az olyan felvételeknek amik olyan praktikákat mutatnak be nekünk, amit egyszerűen otthon mi is elvégezhetünk. Ennek az egyik legnagyobb témaköre az otthoni takarítás és a takarítóeszközök.

Hirdetés

Remek ötleteket  gyűjthetünk például, hogy az ecettel hogyan varázsoljunk fényesre a már vízköves csapunkat vagy hogy miképp tüntessük el a zsiradékot az edényekről. Azonban van pár olyan felület amire  semmiképp se használjunk ecetet, mivel az erős savas kémhatású anyag és súlyos károsodásokat okozhat az egyes anyagokban és felületeken.

1. Gránit és márvány padló

Hirdetés

Ezt sose mossuk lel ecetes vízzel, mert az erős maró hatású ecet teljesen tönkreteszi a kőzeteket. Érdemesebb inkább  felmosószerrel vagy meleg vízzel mosni és azzal megtisztítani az ilyen felületeket.

2. Kőburkolatok

Hasonlóan a márványhoz a kőburkolatoknak sem tesz jót az erős maró hatás. Ezekre direkt erre a felületre kifejlesztett tisztítószereket vagy meleg vizet érdemes használni.

Hirdetés

3. Ékszerek, antik tárgyak

A drágakövekkel készült ékszereket, illetve a gyöngysorokat soha ne tisztítsuk ecettel. Ugyanis teljesen kimarhatja a felületüket, sőt, a gyöngyöt akár szét is mállaszthatja. Ugyan ez vonatkozik az antik bútorokra is.

4. Vasaló

A vasalóba szigorúan csak speciális tisztító folyadékot vagy desztillált vizet szabad önteni. Semmiképp se öntsél bele ecetet, mivel a vasaló belsejét komolyan károsíthatja.

5. Parketta vagy kemény fa padló

Sokunk úgy gondolhatja, hogy az ecet fantasztikus tisztítószer és mindenre jó. Azonban a parkettát és a falfelületeket semmiképp se tisztítsd meg egy ekkora maró hatású anyaggal, mert ezzel csak tönkreteszed. Ezeket területeket csak speciális tisztítószerekkel érdemes tisztán tartani.

Hirdetés

6.  Makacs foltok

Az ecet sok mindenre jó, azonban ruhán maradt tartós és makacs foltokra nem megoldás. Valóban jó hogyha a mosáshoz adunk egy kicsit, mert élénkíti a ruhák színét, de ettől a foltokat nem fogja eltüntetni. Ehelyett használjuk inkább speciálisan erre kifejlesztett szappanokat és tisztítószereket

7. Viaszos felültek

Soha ne használjunk semmilyen ecetes tisztítószert viaszos felületen, például autókon, hiszen lemarhatja és kárt tehet az autó fényezésében.

8. Mobil, számítógép

Ezeket se ajánlatos ecettel megtisztítani, hiszen ezeknek is borzasztóan érzékeny a felülete az erős maróhatású ecettel szemben.

Hirdetés

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtesd el megosztani! 

Forrás: tudasfaja.com, femmina.hu

Borítókép:andio.biz

Hirdetés