A szomszédom ezt öntötte a muskátlijára: azóta megállás nélkül hozza az újabbnál újabb virágokat!

A muskátli egyike a leggyönyörűbb növényeinknek, amely a lakás, a terasz, vagy akár az ablakpárkányok csodálatos dísze lehet. Ám akár szegénységi bizonyítványt is kiállíthat rólunk, ha rosszul viseljük gondját, és látványosan gondozatlan benyomást kelt…

Hirdetés

Annak érdekében, hogy a muskátlink a lehető legtovább maradjon szép, és a legtöbb virágot hozza, tudnunk kell, hogy hogyan gondozzuk megfelelően!

Következzen tehát néhány tipp, amelyek sokat segítenek abban, hogy díszünkre és büszkeségünkre váljanak ezek a csodaszép növények:

Hirdetés

A muskátlinkon tömegesen fognak megjelenni a virágok, ha egyetlen csepp jódot öntesz 1 l vízbe, és ebből a keverékből fél decit locsolsz minden egyes muskátlis cserébe. Ne vidd túlzásba, mert az pont ellenkező hatást válthatja ki.

Gyakran látható, hogy a muskátli levelei megsárgulnak. Ez általában túl sok/túl kevés öntözésre, vagy a nem elegendő fényre vezethető vissza. Szerencsére a növény pontosan jelzi nekünk, mi a baja: a levelek széle sárgul meg vízhiány esetén. Ezzel szemben túlöntözéskor az egész levél megsárgul és le is hull. A túl kevés fény hatására a gyökérhez közeli levelek sárgulnak el, és ezek hullanak le.

Tudni kell, hogy bár erős napsütés hatására is megváltozik a muskátli leveleinek színe, ez azonban nem jelent problémát, nem árt a növénynek!

Hirdetés

Hirdetés

Régi dilemma, hogy mikor vigyük be a muskátlit a szabadból a lakásba vagy más fedett helyre. Egyik oldalról nem feltétlenül muszáj bevinnünk a növényt, amíg kint a + 2 ° fokot meghaladja a hőmérséklet. Bent pedig +10 ° körüli hőmérsékleten történő elhelyezése lenne ideális. Másik oldalról viszont, nem mindenki tudja a muskátlit a lakáson kívül más helyiségben tárolni, így a növény végül szobahőmérsékleten fog élni egész télen át.

Amennyiben tehát azt tervezed, hogy télen is virágozzon a muskátlid, még akkor vidd be őt a lakásba, amikor kint is viszonylag meleg van, mivel így hozzászokik a lakás hőmérsékletéhez.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid, ismerőseid is elolvashassák!

Hirdetés