Amikor felnyitották a koporsó fedelét, ezt a nagylelkű asszonyt elérte szomorú végzete

Az 1910-es születésű lengyel hölgy, Irena Sendler kislánykorában imádta orvos édesapját, aki rendkívül sok mindenre megtanította annak ellenére, hogy a kislány hét éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt.

Apukája inspirálta arra, hogy ő is egészségügyi pályára lépjen: ápolónő lett, és emellett szociális munkásként is dolgozott, az volt az élete, hogy a rászorulókon segíthessen.

Hirdetés

Hirdetés

Amikor hazájából, Lengyelországból az 1940-es években tömegeket deportáltak, valamint emberek százezreit szörnyű körülmények között, gettóban tartották, Irena úgy érezte, segítenie kell a kis gyermekeken, akik ilyen körülmények között tengődtek!

Megkereste a családokat, és elmondta nekik, hogy szívesen segít a gyermekeiket megszöktetni. Akik megbíztak a nőben, végül megmenthették a gyermekük életét. Irena és társai eleinte azzal az ürüggyel vitték ki a gettóból a kicsiket, hogy orvosi ellátásban kell őket részesíteni.

Bár egy idő után ez az ürügy már nem működött, Irena koporsókban, szemeteszsákokban csempészte ki a gyermekeket.

Nagy számú gyermek köszönhette neki az életét, ám egy idő után sajnos lebukott egy koporsóval, és miután a megszálló hatóságok rájöttek arra, hogy a nő milyen tevékenységet folytat, elfogták, és halálra ítélték.

Szerencsére végül csodával határos módon meg tudott szökni. Túlélte a háborút, és közmegbecsüléssel övezve, hosszú, boldog életet élt! Rátalált a szerelem is, férjhez ment!

12 évvel ezelőtt, 98 évesen hunyt el.

Az alábbi rövid videó Irena áldozatos munkásságának állít emléket:

Neked mi a véleményed? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid, ismerőseid is elolvashassák!

Hirdetés