Minden második háziasszony rosszul csinálja: sütőpor vagy szódabikarbóna szükséges egy adott sütihez?

A tapasztalt háziasszonyok nagyon jól tudják, hogy mind a szódabikarbóna, mint pedig a sütőpor arra szolgál a sütés során, hogy természetes úton növeljük meg a süteményünk térfogatát.

Hirdetés

Ám vajon azt is mindenki tudja, hogy melyiket mikor használhatjuk? A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos nem. Felcserélhetők-e egymással ezek az anyagok a sütés során? A válasz itt már összetettebb: attól függ!

Azt kell tudni, hogy a szódabikarbóna lúgos kémhatású vegyület, amely segít abban, hogy a sütemény térfogata megnőjön, és az a szép magassá váljon. A szódabikarbóna a savas kémhatású anyagokkal reakcióba lépve vagy hő hatására légbuborékokat (szén-dioxid) képez, és egészen pontosan ez növeli meg a sütemény térfogatát.

Hirdetés

Ezáltal a megoldás adott: olyan süteményeknél alkalmazhatjuk a szódabikarbónás térfogat növelést, ahol savas kémhatású anyagokkal használjuk azt együtt: ilyen a citrom, tejföl, ecet vagy akár a méz is.

Szódabikarbónával készült sütemények esetében azonban tudnunk kell, hogy ezek könnyen magukba szívják a kellemetlen szagokat, így ezeket mindig letakarva kell tárolni a hűtőben is.

Miben különbözik a sütőpor? Ennek alapanyaga szódabikarbóna és még valamilyen savas por. Így ez már nedvesség hatására is képes kifejteni térfogatnövelő hatását, valamint szintén jól reagál hőhatásra is. Ezt olyan receptek esetében tudjuk hatékonyan alkalmazni, amelyekben nincsen elegendő savas kémhatású anyag. Ez tehát a fő különbség.

Hirdetés

Sütőpor alkalmazásánál arra kell odafigyelnünk, hogy a tésztát rögtön elkészítés után tegyük be sülni a sütőbe, mert egyébként összeeshet a süteményünk!

Egy másik nagy különbség a sütőpor és a szódabikarbóna eltarthatóságában mutatkozik. A szódabikarbóna, a csomagoláson leírtak betartása esetén rendkívül hosszú ideig eltartható, a sütőport viszont 1-2 hónap alatt fel kell használnunk, mivel ezt követően a hatása rohamos csökkenésnek indul.

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy az ismerőseid, barátaid is elolvashassák!

Hirdetés