Ő a világ a legnagyobb macskája. A neve Hercules, és sokkal barátságosabb, mint azt hinnénk

Kevés olyan állatfaj létezik a világon, amelyek képesek rá, hogy mások állatfajjal életképes utódot hozzanak létre. Az ún. panthera hibridek pontosan ilyenek. Ez azt jelenti, hogy a fogságban (és az esetek többségében egy ketrecben) tartott egyes nagymacska fajok képesek rá, hogy életképes közös „kiscicáik legyenek”.

Hirdetés

Leírva persze ez igen egyszerűen hangzik, azonban (azon túl, hogy ezek a cicák nem is annyira kicsik) még számos más dolog is van itt, amit figyelembe kell venni.

A leggyakoribbak az oroszlán és tigris „nászából” születő hibridek, jelesül az oroszgris („liger”) és a tigroszlán („tigon”). Ez a két hibrid nagymacska abban különbözik egymástól, hogy míg az első esetben oroszlán az apa és tigris az anya, addig utóbbinál oroszlán az anya és tigris az apa.

Hirdetés

Az összes nagymacska közül az oroszgris hibridek nőnek a legnagyobbra, és jelenleg a világon közülük is az alábbi videóban látható Hercules a legnagyobb példány, akinek egyébként külön weboldala és Facebook oldala is van.  A békés, nyugodt „macsek” méreteit jól jelzi, hogy pusztán a nyelve akkora, mint egy ember alkarja.

Gondozó, amint az a videóból is kitűnik, igen nagy becsben tartják Herculest és nagy szeretetben gondozzák, mindent megkap, amire csak szüksége van. Az egész idillinek látszik, mintha csak egy kedves gyerekfilmből előlépett és megelevenedett képről lenne szó. Azonban sajnos van valami, ami mégis baljós árnyékot vet ennek a békés, kedves jószágnak az életére.

Aggódnak az egészsége miatt. Ennek oka pedig sajnos igen prózai, ami a különböző nagymacskák keresztezéséből adódik.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy az oroszlán-tigris hibridek méretük és nyugodt természetük miatt is igen jól mutatnak, ugyanakkor szegény állatok igencsak megszenvednek mindezért. A hibrid állatok ugyanis sajnos jóval rövidebb ideig élnek, mint az oroszlánok vagy a tigrisek „külön-külön”, és számos betegség kockázata is jóval magasabb az esetükben, így többek között a daganatos megbetegedéseké.

Ilyen módon pusztult el a győri állatkertben egy ideig látható Monty, egy olasz cirkuszból az állatkertbe érkezett hibrid nagymacska is.

Borítókép: Telegraph

Hirdetés