Remek ötlet hazánkból: Tamásiban egy helyi lakos mesterséges fészkek százait építette a veszélyeztetett fecskéknek

Manapság egyre többet hallunk arról, hogy egész Földünket, illetve annak számos régióját kiemelten fenyegeti a környezetvédelmi és ökológiai krízis.

Hirdetés

Bár az ősz folyamán Brazíliával, most pedig Ausztráliával találkozhatunk a legtöbbet a hírekben, ez nem jelenti azt, hogy hazánkban nem kellene foglalkozni a természetes környezet védelmével.

Vannak olyan, szívünknek kedves, és már évezredek óta velünk élő állatfajok, amelyek egyedszáma vészesen fogy, és akár a kipusztulás rémével is szembekerülnek belátható időn belül, ha nem teszünk értük semmit.

Hirdetés

A fecskék sajnos ezen fajok közé tartoznak, olyannyira, hogy azt mondják, hogy 1-2 millió fecske hiányzik már ma is Magyarországról, ami pedig azt jelenti, hogy annyival több rovar „marad a nyakunkon”, amennyit ezek a kis lények szárnyasok elpusztítanának.

És bár a modern mezőgazdaság sem kedvez ezeknek a kedves madaraknak, különösen aggasztó, hogy a lakosság is egyre többször veri le a fecskefészkeket a határozott tiltás ellenére is.

Vannak viszont olyan jó emberek, akik felelősséget éreznek a környezetünkért, és persze az állatok életéért. A Tolna megyei Tamási városában egy lelkiismeretes tulajdonos több száz fecskefészket helyezett el az egyik házon.

Hirdetés

Közzétette: Gulyás Tibor – 2019. június 22., szombat

A madarak birtokba veszik ezeket a fészkeket, és saját otthonukként fogadják el. A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy maga Bálint gazda is közzétette azt a közösségi oldalán. Egyben kérte, hogy akinek lehetősége van, szintén segítse a fecskéket.

Példamutató: Tamásiban egy lakó 300 mesterséges fecskefészekkel segíti a madarakat

Sajnos a hazai fecskepopulációra ráfér a segítség, tavaly már olyan cikket is olvashattunk, amely szerint már 2020-ban sem lesznek nálunk fecskék… Ez remélhetőleg egyelőre eltúlzott, de ugyanakkor az sajnos tény, hogy az egyedszámuk folyamatosan és drasztikusan csökken..

Ezzel párhuzamosan viszont egyre nő a káros, és akár veszélyes megbetegedéseket is terjesztő rovarok egyedszáma. Ezeket a rovarokat a fecskék alaposan meg tudnák ritkítani, amennyiben többen lennének!

Hirdetés

Segítsen, aki tud!

Itt meg is vásárolható a műfészek: http://www.mme.hu/bolt/katalogus/madarbarat-eszkozok/fecske-mufeszkek

A borítókép illusztráció, a forrása a pixabay.com

Hirdetés