Trombózist és embóliát okoz, a nők 80%-a mégsem tud róla

Sajnos nem számít extrém ritkának, hogy fiatal lányok veszítik életüket női hormontartalmú készítmény szedése miatt kialakult vérrög képződés mellékhatásai miatt. Bár a felelősségteljes védekezés rendkívül fontos, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy mindennek milyen hatása lehet az egészégünkre.

Mivel a női, hormontartalmú szerek növelik a vér alvadékonyságát, ha valaki hajlamos rá, a hormontartalmú készítmények szedése megemeli a trombózis és az embólia kialakulásának kockázatát. Ilyenkor a képődött vérrög akadályozza a vér áramlását (trombózis), vagy a vérárammal a testben máshová eljutó vérrög egy lényeges szervben teljesen elzár egy eret (embólia).

Legtöbb esetben a láb ereiben és a szív koszorúerekben alakul ki a trombózis. Mivel a vérellátás hiánya oxigénhiányt is okoz, szívinfarktushoz, tüdőembóliához, vagy akár stroke-hoz is vezethet.

Hirdetés

Bár az elzáródásig sokszor tünetmentes az állapot, érdemes az alábbi tüneteket komolyan venni:

Lábdagadás (az egyik láb lényegesen vastagabb lesz a másiknál)
Mozgáskor erősödő fájdalom a végtagban
Felmelegszik és kékes-lilássá válik a bőr egy felületen
Légszomj, mellkasi fájdalom jelentkezik

Hirdetés

A női hormontartalmú készítmények szedése mellett jelentős hajlamosító, kockázati tényezőt jelent, ha valaki el van hízva, dohányzik, keveset mozog, genetikai hajlama van a vérrög képződésre, véralvadási zavarokra, illetve már amúgy is visszeres a lába.

Ha a páciens kórtörténetében trombózishajlamra utaló jelek vannak, akkor a női hormontartalmú készítmény felírása előtt az orvos általában elvégezteti a véralvadási rendellenességre vonatkozó vizsgálatokat, és ezek ismeretében tudja eldönteni, hogy milyen készítményt írjon fel számára.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés